GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME
L’apagada d’aquesta setmana ha tornat a evidenciar una qüestió que sovint es passa per alt: moltes instal·lacions elèctriques interiors no disposen de sistemes de protecció contra sobretensions, ni han estat actualitzades o revisades per fer front a situacions com la que s’ha viscut.
Des de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), que representa més de 5.200 empreses instal·ladores, s’alerta que les pujades sobtades de tensió, derivades de restabliments del subministrament elèctric, poden malmetre aparells electrònics sensibles i afectar tant llars com negocis i edificis industrials: «Una instal·lació mal mantinguda pot no estar preparada per protegir els aparells ni les persones. I el cost de no actuar pot ser molt superior al d’una revisió preventiva», afirma Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT.
🔌 Riscos invisibles que poden sortir cars
Tot i que moltes incidències no es detecten a simple vista, FEGICAT recorda que una sobretensió pot afectar el funcionament intern de calderes, ordinadors o sistemes de comunicació. En alguns casos, els efectes poden aparèixer dies després.
🛡️ Una mesura preventiva efectiva i assequible
Els dispositius de protecció contra sobretensions, obligats a les noves instal·lacions, es poden incorporar també a qualsevol habitatge o comerç existent. Es tracta d’una mesura senzilla que evita que les pujades de tensió arribin als aparells i que hauria de formar part de qualsevol instal·lació ben dissenyada i mantinguda.
🗣️ FEGICAT fa una crida a la revisió i a la prevenció
La federació insta la ciutadania a revisar les seves instal·lacions, especialment si tenen més de 15 anys, i a fer-ho sempre a través d’un professional habilitat.
«Avançar cap a una transició energètica segura i eficient implica també tenir cura de les instal·lacions interiors. I això passa per manteniment, prevenció i protecció adequada», conclou Rodríguez.
GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME
Comentaris